WELKOM
Welkom lieve adoptie ouder en gefeliciteerd met uw keuze voor een adoptiehond van vzw Doggie House.
Wij zetten ons in voor de straathonden in Portugal, om hen een nieuw leven en een zeer goed tehuis te geven. Elk dier verdient warmte, liefde en een goed tehuis.
Naast het zoeken van de juiste plek voor een dier, zetten wij ons ook actief in Portugal in om mensen bewust te maken van de omgang met (straat)honden, we organiseren lokale projecten om het probleem tegen te gaan en zorgen voor educatie. Ook wanneer u eenmaal een hond bij ons hebt geadopteerd kunt u altijd met vragen bij een van de medewerkers terecht.
De eerste dag
- Voor u en uw gezin verandert er veel wanneer er een hond mee naar huis komt. Hij komt in een onbekende omgeving met onbekende mensen, nieuwe geuren en indrukken. Hij zal daaraan moeten wennen. Dat wennen zal tijd nodig hebben. Normaal gesproken duurt het ongeveer 6 weken voordat een hond volledig aan zijn nieuwe thuis en baas gewend is.
- Wanneer u thuiskomt met de hond, geef hem rustig de tijd om kennis te maken met zijn omgeving en alle nieuwe indrukken. Zorg voor een rustige omgeving en laat hem in zijn eigen waarde.
- Laat de hond de eerste dagen niet alleen. Zijn nieuwe baas is op dit moment de enige houvast die de hond heeft in de nieuwe omgeving. Wanneer u weg zou gaan, maakt u hem onzeker.
- Ook de eerste nachten kunnen moeilijk zijn voor uw hond. Zorg ervoor dat u in contact blijft met de hond de eerste nachten. Laat bijvoorbeeld de deuren open zodat hij u kan horen, of bij een pup, zet hem op uw slaapkamer de eerste nachten. In de loop van de komende weken kunt u dan langzamerhand de mand verplaatsen naar de uiteindelijke slaapplaats van uw pup.
Waar moet u de eerste weken op letten?
· Neem de hond niet meteen mee in allerlei verschillende nieuwe situaties
· Bouw het alleen thuis blijven rustig op
· Voorkom de eerste periode te veel visite
· Voorkom het geven van te veel commando’s
· Een cursus volgen versterkt de band tussen u en uw hond en wekt vertrouwen.
Kinderen en honden
Het blijft van belang altijd toezicht te houden wanneer kind en hond met elkaar omgaan. Alhoewel we van te voren weten welke hond bij een gezin met kinderen geplaatst kan worden en welke vooral niet, is het wel van belang altijd op te letten.
Zowel kind als de hond kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor hun gedrag ten opzichte van elkaar. U zult ervoor moeten zorgen dat dit rustig verloopt en dat het een vertrouwensband gaat worden tussen hond en kind.
Het is belangrijk om kinderen een aantal zaken te leren:
· De lichaamstaal van de hond leren kennen en herkennen
· De hond nooit te plagen
· De hond altijd te aaien langs de zijkant of in de nek richting de staart
· De hond met rust te laten als hij slaapt of op zijn eigen plek ligt
· Niet bij de hond te komen wanneer hij eet
· Niet voortdurend de hond te roepen en commando’s te geven
· Niet achter de hond aan gaan rennen
· Niet naar de hond toegaan om te spelen, maar de hond bij zich te roepen
Gezondheid en verzorging
De richtlijnen voor voeding die wij hanteren zijn de volgende:
2 tot 4 maanden oud 4 maaltijden per dag
4 tot 6 maanden oud 3 maaltijden per dag
Na 6 maanden 2 maaltijden per dag
-Bij een compleet hondenvoer is alles in de juiste hoeveelheid aanwezig en dat voorkomt fouten. In dit voer zit alles wat uw hond nodig heeft, op de zak staat de juiste hoeveelheden per hond per gewicht.
-Naast voeding dient er altijd een bak met vers water voor de hond ter beschikking te staan. Neem bij warm weer wanneer u onderweg bent met uw hond, water voor de hond mee.
-Bij de opvoeding van uw hond spelen tussendoortjes als beloning een grote rol. Wanneer u oefeningen doet met uw hond zal hij beter reageren bij positief belonen met voer. Zorg er dan ook voor dat dit voer enkel als beloning blijft en niet constant wordt gegeven, anders is het effect van het belonen weg.
-Beweging is zeer belangrijk voor uw hond. Het zorgt ervoor dat de band tussen u en uw hond versterkt wordt, maar de hond blijft ook soepel en houdt een goede conditie. Het is ook belangrijk voor het levensplezier van de hond. Wanneer hij dagelijks genoeg gelegenheid krijgt om te wandelen, rennen, spelen en/of zwemmen kan hij zijn energie kwijt en zal ook beter luisteren.
-Beweging voor pups dient rustig aan opgebouwd te worden. Een regel is 5 minuten beweging per maand leeftijd per dag. Om zijn behoefte te doen wordt de pup kort uitgelaten. Deze regel kan het beste worden gehanteerd tot de pup een jaar oud is.
Vachtverzorging
-De vacht van een hond dient u te verzorgen. Het beschermt de hond tegen warmte, tegen kou, tegen vocht en droogte. Veel hondenrassen hebben een dubbele vacht met stugge lange dekharen en een kortere zachtere ondervacht.
-De hond zal tweemaal per jaar een periode doormaken van verharen. Dit is meestal bij het wisselen van de seizoenen. In de zomer wordt de vacht door het haarverlies dunner en in de winter zorgt nieuwe haargroei voor een warme dikkere vacht.
-Wassen van uw hond is niet noodzakelijk. De vacht is van nature al vuilafstotend door een laagje talk op de haren. Door teveel wassen tast dit het talklaagje aan en zal de hond steeds sneller vies worden en gaan stinken.
Ogen en oren
-De ogen van de hond dienen schoon en helder te zijn. Oogvuil kunt u voorzichtig weghalen met een tissue. Vuil in het oog kunt u verwijderen door een gaasje nat te maken met gekookt en afgekoeld water. Bij andere oogproblemen is het raadzaam contact op te nemen met uw dierenarts.
-Ook bij de oren zorgt een beschermende laag voor het afstoten van vuil. Gebruik nooit oorcleaners! Controleer de oren van uw hond regelmatig op ontstekingen, bijvoorbeeld na het zwemmen. U herkent een oorprobleem door overmatig schudden met het hoofd, het hoofd naar een kant houden, wrijven met de kop over de grond of een onaangename geur. Ga bij oorproblemen langs uw dierenarts.
Gebit
Let bij de tanden van uw hond vooral op tandsteen. Dit herkent u aan een gele laag die op tanden en kiezen zit. Het gevaar is dat er een ontsteking kan komen of in erge gevallen tanden kunnen afbreken. Wanneer de hond tandsteen heeft zal hij uit zijn bek stinken. Ter voorkoming van tandsteen kunt u uw hond een flostouw geven of een bot om op te kauwen. Is de tandsteen al vergevorderd, ga dan langs de dierenarts.
Nagels
De nagels van uw hond slijten in principe zelf bij het krijgen van voldoende beweging. U hoeft er dan niks aan te doen. Let wel altijd op of een hond eventueel een wolfsklauw heeft. Deze slijt niet vanzelf en zal bijgeknipt moeten worden.
Ziekte
Kenmerken van een zieke hond zijn:
· Een verhoogde of verlaagde temperatuur (normale temperatuur ligt tussen 37,5 en 38,5 graden Celsius).
· Lusteloos, sloom of teruggetrokken zijn
· Een doffe, droge vacht
· Verkleuring van slijmvlies in bek of rond de ogen
· Abnormale afscheiding uit neus, oren of ogen
· Verandering van eet- en drinkpatroon
· Koorts, hijgen of rillen
· Diarree of braken
· Lusteloos of onrustig zijn
· Vreemd bewegen
Vlooien
Het is belangrijk zeker in het voorjaar en de zomer om uw hond een middel tegen vlooien te geven. U koopt deze bestrijdingsmiddelen bij de dierenarts of bij de dierenzaken. Wanneer uw hond toch vlooien heeft opgelopen behandel dan niet alleen de hond, maar ook uw andere huisdieren en ontsmet uw huis.
Er zijn ook middelen te koop die zowel tegen vlooien als tegen teken beschermen.
Teken
Teken zijn kleine spinachtige beestjes die zich vastzuigen in de hond. U kunt hem verwijderen met een speciale tekentang. Gebruik nooit alcohol, spiritus of andere middelen om de teek te verwijderen, anders is de kans op besmetting met ziekten door de teken nog groter.
Net als bij vlooien raden wij u aan preventief in het voorjaar en de zomer de hond te behandelen tegen teken.
Inentingen
-Uw hond moet jaarlijks worden ingeënt bij de dierenarts tegen een aantal besmettelijke ziekten.
-Een pup krijgt zijn vaccinaties op 6, 9 en 12 weken tegen Parvo en hondenziektenvirussen. Na de laatste vaccinatie is de pup volledig beschermt tegen alle virale ziekten.
-Met 1 jaar krijgt de hond preventief vaccinaties die elk jaar herhaald worden.
Ontwormen
Het is verstandig uw hond tweemaal per jaar te ontwormen. Dit kunt u zelf doen of bij de dierenarts.
De ID chip
Uw hond is ter identificatie gechipt. Dat wil zeggen dat er onder zijn huid een microchip is aangebracht met een uniek nummer. Hiermee kan de hond altijd terug naar zijn eigenaar worden gebracht bij weglopen. Met een chipreader kunnen dierenartsen, douanepersoneel, dierenambulance en dierenasiels het nummer aflezen en de eigenaar terugvinden.
Lichamelijke aandoeningen
Bij honden komen erfelijke aandoeningen voor. Enkele bekende aandoeningen zullen we hieronder toelichten.
Heupdysplasie (HD)
Dit komt vooral voor bij grote zwaargebouwde honden. Het heupgewricht is dan misvormd en kan pijn en bewegingsstoornissen veroorzaken. De ernst kan worden vastgesteld met röntgenfoto’s. In principe kan de hond er wel oud mee worden maar zal zijn beperkingen hebben.
Te denken valt dan aan:
· De hond mag zeker niet te zwaar zijn!
· Regelmatig bewegen en bouw de duur en intensiteit van bewegen op
· Rechtlijnige bewegingen mag (fietsen, wandelen) maar liever geen onverwachte bewegingen laten maken door te gooien met bal of stok.
Allergieën
-Bij een hond kunnen ook allergieën voorkomen zoals een voedselallergie of hooikoorts.
-Voedselallergie wordt meestal veroorzaakt door een bepaald type eiwit in de voeding. Het veroorzaakt vooral huidproblemen, maag/darmklachten, jeuk en/of diarree. Wanneer uw hond hier last van heeft ga dan langs uw dierenarts en zorg dat uw hond een speciaal dieet voorgeschreven krijgt. Wij hebben contacten met online shops voor het bestellen van voeding, dus kunnen u hierin ook adviseren wanneer de dierenarts een bepaalde voeding voorschrijft.
Hooikoorts of atopie
Bij honden is het meest opvallende verschijnsel van atopie jeuk, die zich uit door vaak likken of bijten aan de ondervoeten en het met de kop schuren langs allerlei voorwerpen. De allergie veroorzaakt vooral roodheid en schilfering van de huid
Spiegelen
Het gezichtsvermogen is gelukkig niet van groot belang voor de huishond. Wel zijn er aanpassingen noodzakelijk wanneer u een blinde hond in huis neemt. Wanneer de hond losgelaten wordt, is het belangrijk hem niet uit het oog te verliezen. Daarnaast dient extra aandacht te worden gegeven aan een blinde hond in de omgang met kinderen. Hij kan door drukte en onverwacht naderen schrikken. In een nieuwe omgeving zal hij even onzeker zijn, in de eigen omgeving zal hij zich erg snel aanpassen. Met een beetje hulp is een blinde hond een prima gezelschap.
Hoe lang duurt de gewenning bij mijn nieuwe hond?
Meestal duurt het ongeveer 6 weken voordat de hond volledig gewend is aan zijn nieuwe huis, baasjes en omgeving. Wij adviseren ook bij het uitlaten pas uw hond los te laten zodra deze periode achter de rug is en u zeker weet dat de hond luistert wanneer u hem roept. U kunt dit trainen d.m.v. uitlaten aan de lange lijn en op een afgesloten hondenplaats.
Welkom lieve adoptie ouder en gefeliciteerd met uw keuze voor een adoptiehond van vzw Doggie House.
Wij zetten ons in voor de straathonden in Portugal, om hen een nieuw leven en een zeer goed tehuis te geven. Elk dier verdient warmte, liefde en een goed tehuis.
Naast het zoeken van de juiste plek voor een dier, zetten wij ons ook actief in Portugal in om mensen bewust te maken van de omgang met (straat)honden, we organiseren lokale projecten om het probleem tegen te gaan en zorgen voor educatie. Ook wanneer u eenmaal een hond bij ons hebt geadopteerd kunt u altijd met vragen bij een van de medewerkers terecht.
De eerste dag
- Voor u en uw gezin verandert er veel wanneer er een hond mee naar huis komt. Hij komt in een onbekende omgeving met onbekende mensen, nieuwe geuren en indrukken. Hij zal daaraan moeten wennen. Dat wennen zal tijd nodig hebben. Normaal gesproken duurt het ongeveer 6 weken voordat een hond volledig aan zijn nieuwe thuis en baas gewend is.
- Wanneer u thuiskomt met de hond, geef hem rustig de tijd om kennis te maken met zijn omgeving en alle nieuwe indrukken. Zorg voor een rustige omgeving en laat hem in zijn eigen waarde.
- Laat de hond de eerste dagen niet alleen. Zijn nieuwe baas is op dit moment de enige houvast die de hond heeft in de nieuwe omgeving. Wanneer u weg zou gaan, maakt u hem onzeker.
- Ook de eerste nachten kunnen moeilijk zijn voor uw hond. Zorg ervoor dat u in contact blijft met de hond de eerste nachten. Laat bijvoorbeeld de deuren open zodat hij u kan horen, of bij een pup, zet hem op uw slaapkamer de eerste nachten. In de loop van de komende weken kunt u dan langzamerhand de mand verplaatsen naar de uiteindelijke slaapplaats van uw pup.
Waar moet u de eerste weken op letten?
· Neem de hond niet meteen mee in allerlei verschillende nieuwe situaties
· Bouw het alleen thuis blijven rustig op
· Voorkom de eerste periode te veel visite
· Voorkom het geven van te veel commando’s
· Een cursus volgen versterkt de band tussen u en uw hond en wekt vertrouwen.
Kinderen en honden
Het blijft van belang altijd toezicht te houden wanneer kind en hond met elkaar omgaan. Alhoewel we van te voren weten welke hond bij een gezin met kinderen geplaatst kan worden en welke vooral niet, is het wel van belang altijd op te letten.
Zowel kind als de hond kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor hun gedrag ten opzichte van elkaar. U zult ervoor moeten zorgen dat dit rustig verloopt en dat het een vertrouwensband gaat worden tussen hond en kind.
Het is belangrijk om kinderen een aantal zaken te leren:
· De lichaamstaal van de hond leren kennen en herkennen
· De hond nooit te plagen
· De hond altijd te aaien langs de zijkant of in de nek richting de staart
· De hond met rust te laten als hij slaapt of op zijn eigen plek ligt
· Niet bij de hond te komen wanneer hij eet
· Niet voortdurend de hond te roepen en commando’s te geven
· Niet achter de hond aan gaan rennen
· Niet naar de hond toegaan om te spelen, maar de hond bij zich te roepen
Gezondheid en verzorging
De richtlijnen voor voeding die wij hanteren zijn de volgende:
2 tot 4 maanden oud 4 maaltijden per dag
4 tot 6 maanden oud 3 maaltijden per dag
Na 6 maanden 2 maaltijden per dag
-Bij een compleet hondenvoer is alles in de juiste hoeveelheid aanwezig en dat voorkomt fouten. In dit voer zit alles wat uw hond nodig heeft, op de zak staat de juiste hoeveelheden per hond per gewicht.
-Naast voeding dient er altijd een bak met vers water voor de hond ter beschikking te staan. Neem bij warm weer wanneer u onderweg bent met uw hond, water voor de hond mee.
-Bij de opvoeding van uw hond spelen tussendoortjes als beloning een grote rol. Wanneer u oefeningen doet met uw hond zal hij beter reageren bij positief belonen met voer. Zorg er dan ook voor dat dit voer enkel als beloning blijft en niet constant wordt gegeven, anders is het effect van het belonen weg.
-Beweging is zeer belangrijk voor uw hond. Het zorgt ervoor dat de band tussen u en uw hond versterkt wordt, maar de hond blijft ook soepel en houdt een goede conditie. Het is ook belangrijk voor het levensplezier van de hond. Wanneer hij dagelijks genoeg gelegenheid krijgt om te wandelen, rennen, spelen en/of zwemmen kan hij zijn energie kwijt en zal ook beter luisteren.
-Beweging voor pups dient rustig aan opgebouwd te worden. Een regel is 5 minuten beweging per maand leeftijd per dag. Om zijn behoefte te doen wordt de pup kort uitgelaten. Deze regel kan het beste worden gehanteerd tot de pup een jaar oud is.
Vachtverzorging
-De vacht van een hond dient u te verzorgen. Het beschermt de hond tegen warmte, tegen kou, tegen vocht en droogte. Veel hondenrassen hebben een dubbele vacht met stugge lange dekharen en een kortere zachtere ondervacht.
-De hond zal tweemaal per jaar een periode doormaken van verharen. Dit is meestal bij het wisselen van de seizoenen. In de zomer wordt de vacht door het haarverlies dunner en in de winter zorgt nieuwe haargroei voor een warme dikkere vacht.
-Wassen van uw hond is niet noodzakelijk. De vacht is van nature al vuilafstotend door een laagje talk op de haren. Door teveel wassen tast dit het talklaagje aan en zal de hond steeds sneller vies worden en gaan stinken.
Ogen en oren
-De ogen van de hond dienen schoon en helder te zijn. Oogvuil kunt u voorzichtig weghalen met een tissue. Vuil in het oog kunt u verwijderen door een gaasje nat te maken met gekookt en afgekoeld water. Bij andere oogproblemen is het raadzaam contact op te nemen met uw dierenarts.
-Ook bij de oren zorgt een beschermende laag voor het afstoten van vuil. Gebruik nooit oorcleaners! Controleer de oren van uw hond regelmatig op ontstekingen, bijvoorbeeld na het zwemmen. U herkent een oorprobleem door overmatig schudden met het hoofd, het hoofd naar een kant houden, wrijven met de kop over de grond of een onaangename geur. Ga bij oorproblemen langs uw dierenarts.
Gebit
Let bij de tanden van uw hond vooral op tandsteen. Dit herkent u aan een gele laag die op tanden en kiezen zit. Het gevaar is dat er een ontsteking kan komen of in erge gevallen tanden kunnen afbreken. Wanneer de hond tandsteen heeft zal hij uit zijn bek stinken. Ter voorkoming van tandsteen kunt u uw hond een flostouw geven of een bot om op te kauwen. Is de tandsteen al vergevorderd, ga dan langs de dierenarts.
Nagels
De nagels van uw hond slijten in principe zelf bij het krijgen van voldoende beweging. U hoeft er dan niks aan te doen. Let wel altijd op of een hond eventueel een wolfsklauw heeft. Deze slijt niet vanzelf en zal bijgeknipt moeten worden.
Ziekte
Kenmerken van een zieke hond zijn:
· Een verhoogde of verlaagde temperatuur (normale temperatuur ligt tussen 37,5 en 38,5 graden Celsius).
· Lusteloos, sloom of teruggetrokken zijn
· Een doffe, droge vacht
· Verkleuring van slijmvlies in bek of rond de ogen
· Abnormale afscheiding uit neus, oren of ogen
· Verandering van eet- en drinkpatroon
· Koorts, hijgen of rillen
· Diarree of braken
· Lusteloos of onrustig zijn
· Vreemd bewegen
Vlooien
Het is belangrijk zeker in het voorjaar en de zomer om uw hond een middel tegen vlooien te geven. U koopt deze bestrijdingsmiddelen bij de dierenarts of bij de dierenzaken. Wanneer uw hond toch vlooien heeft opgelopen behandel dan niet alleen de hond, maar ook uw andere huisdieren en ontsmet uw huis.
Er zijn ook middelen te koop die zowel tegen vlooien als tegen teken beschermen.
Teken
Teken zijn kleine spinachtige beestjes die zich vastzuigen in de hond. U kunt hem verwijderen met een speciale tekentang. Gebruik nooit alcohol, spiritus of andere middelen om de teek te verwijderen, anders is de kans op besmetting met ziekten door de teken nog groter.
Net als bij vlooien raden wij u aan preventief in het voorjaar en de zomer de hond te behandelen tegen teken.
Inentingen
-Uw hond moet jaarlijks worden ingeënt bij de dierenarts tegen een aantal besmettelijke ziekten.
-Een pup krijgt zijn vaccinaties op 6, 9 en 12 weken tegen Parvo en hondenziektenvirussen. Na de laatste vaccinatie is de pup volledig beschermt tegen alle virale ziekten.
-Met 1 jaar krijgt de hond preventief vaccinaties die elk jaar herhaald worden.
Ontwormen
Het is verstandig uw hond tweemaal per jaar te ontwormen. Dit kunt u zelf doen of bij de dierenarts.
De ID chip
Uw hond is ter identificatie gechipt. Dat wil zeggen dat er onder zijn huid een microchip is aangebracht met een uniek nummer. Hiermee kan de hond altijd terug naar zijn eigenaar worden gebracht bij weglopen. Met een chipreader kunnen dierenartsen, douanepersoneel, dierenambulance en dierenasiels het nummer aflezen en de eigenaar terugvinden.
Lichamelijke aandoeningen
Bij honden komen erfelijke aandoeningen voor. Enkele bekende aandoeningen zullen we hieronder toelichten.
Heupdysplasie (HD)
Dit komt vooral voor bij grote zwaargebouwde honden. Het heupgewricht is dan misvormd en kan pijn en bewegingsstoornissen veroorzaken. De ernst kan worden vastgesteld met röntgenfoto’s. In principe kan de hond er wel oud mee worden maar zal zijn beperkingen hebben.
Te denken valt dan aan:
· De hond mag zeker niet te zwaar zijn!
· Regelmatig bewegen en bouw de duur en intensiteit van bewegen op
· Rechtlijnige bewegingen mag (fietsen, wandelen) maar liever geen onverwachte bewegingen laten maken door te gooien met bal of stok.
Allergieën
-Bij een hond kunnen ook allergieën voorkomen zoals een voedselallergie of hooikoorts.
-Voedselallergie wordt meestal veroorzaakt door een bepaald type eiwit in de voeding. Het veroorzaakt vooral huidproblemen, maag/darmklachten, jeuk en/of diarree. Wanneer uw hond hier last van heeft ga dan langs uw dierenarts en zorg dat uw hond een speciaal dieet voorgeschreven krijgt. Wij hebben contacten met online shops voor het bestellen van voeding, dus kunnen u hierin ook adviseren wanneer de dierenarts een bepaalde voeding voorschrijft.
Hooikoorts of atopie
Bij honden is het meest opvallende verschijnsel van atopie jeuk, die zich uit door vaak likken of bijten aan de ondervoeten en het met de kop schuren langs allerlei voorwerpen. De allergie veroorzaakt vooral roodheid en schilfering van de huid
Spiegelen
Het gezichtsvermogen is gelukkig niet van groot belang voor de huishond. Wel zijn er aanpassingen noodzakelijk wanneer u een blinde hond in huis neemt. Wanneer de hond losgelaten wordt, is het belangrijk hem niet uit het oog te verliezen. Daarnaast dient extra aandacht te worden gegeven aan een blinde hond in de omgang met kinderen. Hij kan door drukte en onverwacht naderen schrikken. In een nieuwe omgeving zal hij even onzeker zijn, in de eigen omgeving zal hij zich erg snel aanpassen. Met een beetje hulp is een blinde hond een prima gezelschap.
Hoe lang duurt de gewenning bij mijn nieuwe hond?
Meestal duurt het ongeveer 6 weken voordat de hond volledig gewend is aan zijn nieuwe huis, baasjes en omgeving. Wij adviseren ook bij het uitlaten pas uw hond los te laten zodra deze periode achter de rug is en u zeker weet dat de hond luistert wanneer u hem roept. U kunt dit trainen d.m.v. uitlaten aan de lange lijn en op een afgesloten hondenplaats.